zawalserca.pl





Pytania do konsultanta

Kontakt

W celu skontaktowanie się z redajcją
 kliknij tutaj
Jesteś tutaj: Suplementacja

Suplementacja

Czy pokarm, który spożywamy codziennie dostarcza nam wystarczającej ilości witamin, minerałów i mikroelementów ?

Najnowsze badania wykazują, że zawartość witamin, minerałów i mikroelementów w zbożach, warzywach,  fasolkach i innych roślinach uległa radykalnemu zmniejszeniu w porównaniu z sytuacją sprzed 20 lat. Ocenia się, że obecnie uprawiane rośliny zawierają max.20-30% zawartości witamin, minerałów i mikroelementów w porównaniu z okresem sprzed 20 lat.


Normy zapotrzebowania dziennego na w/w substancje pochodzą z lat 40-ych i dotyczą preparatów syntetycznych, nie uwzględniają zmian, które nastąpiły w międzyczasie. Czy mają jakikolwiek sens współczesne zalecenia dziennego spożycia witamin, minerałów i mikroelementów opierające się na tych nieaktualnych normach?

Od kilku lat, w ramach wspomagania walki z moją chorobą, codziennie stosuję suplementację witaminami, minerałami i mikroelementami w dawkach kilkakrotnie przekraczających normy dziennego zapotrzebowania zalecanych przez medycynę konwencjonalną. Są to jednak witaminy, minerały i mikroelementy pochodzenia naturalnego, a nie syntetycznego. Organizm człowieka bardzo sprawnie radzi sobie z nadmiarem substancji naturalnych, które bez problemu wydala na zewnątrz, nie radzi sobie natomiast  z nadmiarem substancji syntetycznych, które odkładają się w organizmie w postaci toksycznych złogów. Nie zauważyłem żadnych działań ubocznych związanych ze stosowaniem megadawek witamin, minerałów i mikroelementów, chociaż jest to wbrew przekonaniom i zaleceniom medycyny konwencjonalnej.

 

Suplementacja naturalnymi witaminami, minerałami i mikroelementami jest szczególnie zalecana osobom po przebytym zawale serca w celu przeciwdziałania rozwojowi miażdżycy i zwiększenia elastyczności naczyń krwionośnych. Osoby te powinny regularnie uzupełniać codzienną dietę o w/w substancje .Godne polecenia są zestawy naturalnych witamin, minerałów i mikroelementów oferowane dla różnych schorzeń w specjalistycznie dobranych proporcjach w celu wzmocnienia synergicznego działania zawartych w nich substancji.

 

Jeśli chcesz uzyskać informacje jakie suplementy są tobie potrzebne lub je zamówić,

kliknij tutaj

Zmiany  zawartości witamin,minerałów i mikroelementów w wybranych warzywach i owocach w okresie 50 lat w Kanadzie (1951-1999)

 

 

 

Brokuły surowe (100 gram)

 

 

 

 

Wapno

 (mg)

Żelazo

(mg)

Witamina A

     (I.U)

Witamina C

    (mg)

Tamina

  (mg)

Ryboflawina

  (mg)

Niacyna

  (mg)

1951

130,00

1,30

3500

104,0

0,10

0,21

1,10

1972

87,78

0,78

2500

90,0

0,09

0,20

0,78

1999

48,30

0,86

1542

93,5

0,06

0,12

1,07

% zmiana

1951/1999

-63

-34

-56

-10

-40

-43

-3

 

 

Ziemniaki surowe obrane przed gotowaniem (100 gram)

 

 

 

 

Wapno

 (mg)

Żelazo

(mg)

Witamina A

     (I.U)

Witamina C

    (mg)

Tamina

  (mg)

Ryboflawina

  (mg)

Niacyna

  (mg)

1951

11,00

0,70

20

17,0

0,11

0,04

1,20

1972

5,74

0,49

0

16,39

0,09

0,03

1,15

1999

7,97

0,30

0

7,25

0,09

0,02

1,74

% zmiana

1951/1999

-28

-57

-100

-57

-18

-50

-45

 

 

Kalafior surowy (100 gram)

 

 

 

 

Wapno

 (mg)

Żelazo

(mg)

Witamina A

     (I.U)

Witamina C

    (mg)

Tamina

  (mg)

Ryboflawina

  (mg)

Niacyna

  (mg)

1951

22,00

1,10

90,0

69,0

0,11

0,10

0,60

1972

b/d

b/d

b/d

b/d

b/d

b/d

b/d

1999

21,70

0,47

18,90

46,20

0,06

0,07

0,94

% zmiana

1951/1999

-1

-57

-79

-33

-45

-30

57

 

 

Truskawki (100 gram)

 

 

 

 

Wapno

 (mg)

Żelazo

(mg)

Witamina A

     (I.U)

Witamina C

    (mg)

Tamina

  (mg)

Ryboflawina

  (mg)

Niacyna

  (mg)

1951

28,00

0,80

60,00

60,0

0,03

0,07

0,30

1972

20,81

1,01

60,40

59,06

0

0,07

O,67

1999

13,30

0,30

26,70

57,00

0,02

0,07

0,30

% zmiana

1951/1999

-53

-63

-56

-5

-33

0,00

0,00

 


Źródło:  „Apparent Nutrient Changes in Government Data for a Selection of Fruits&Vegetables:

1951 vis 1999”.L.A.Piche,Associate Professor ,Nutrition Program,Brescia University College.

Do góry

Copyrights  © 2008 Zawalserca.pl     Grafika: Astonick-Art    Portal: CompexSoft